wtorek, 31 marca 2009

Pomysly

Dzis sie dowiedzialam, ze kolezanka ze studiow otworzyla cos wspanialego, Akademia Rozwoju Dzieci '' Motylek'' w Bydgoszczy, ale jej zazdroszcze pomyslu! Super sprawa taka Akademia...mi rowniez kiedys tam marzylo sie otworzyc cos podobnego, ale jakos sil i checi chyba rowniez zabraklo na wykonanie! Moze zabraklo tez grona wsparcia! Teraz kiedy wiem, ze planujemy powrot do kraju, moze uda sie cos podobnego otworzyc, tylko w innym miescie. Oczywiscie nie chcialabym sciagac pomyslu od Niej, ale przeciez chodzi tu o rozwoj dzieciaczkow - wiec moze by dalo rade cos podobnego, blizniaczego...musze sie nad tym zastanowic.

Wczoraj w wolnych chwilach w pracy przygotowywalam kilka zdjec z mojego sluzbowego laptopa i zrobilam taka malusia skladanke - do wgladu tutaj.

A teraz znow do pracy, zastepuje dzis nieobecna kolezanke wiec mam co robic.

Ciekawe jak Duska dzis sie bedzie zachwowywac, ale wczoraj dala najpierw popalic cioci, non stop plakala bez powodu, no i potem nam rowniez, nie chciala zasnac, oczy przymkniete ze zmeczenia, ale co chwila budzila sie z takim rykiem, ze masakra! Posmarowalismy jej dziasla zelem, bo chyba znowu jej zabki wychodza...

Tymczasem, borem lasem...

Kilka informacji na temat skladnikow dobrej diety, zwlaszcza teraz kiedy wiosna za oknem...

Podstawą zdrowego odżywiania w tym okresie jest zachowanie proporcji między poszczególnymi składnikami pożywienia. Białko, węglowodany, tłuszcze, błonnik, witaminy oraz składniki mineralne są nieodzowne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należy unikać cukrów prostych i tłuszczów zwierzęcych, a węglowodany i białko spożywać w proporcjach 2:1. Zbawienne okaże się również ograniczenie spożycia soli, zwrócenie uwagi na spożywanie większej ilości błonnika oraz zwiększenie produktów jedzonych na surowo, ponieważ podczas gotowania wiele substancji traci wartości odżywcze. Dlatego w tym okresie szczególnie polecamy ogromny wachlarz tzw. nowalijek, które z pewnością wzbogacą naszą dotychczasową i ubogą w witaminy, zimową dietę.

Rzodkiewka - zawiera wiele witamin i minerałów, dzięki niej zapobiegamy pojawianiu się zmarszczek i wypadaniu włosów.

Szczypiorek - poprawia przemianę materii w organizmie, zawiera karoten, mikroelementy, witaminy. Działa także bakteriobójczo.

Sałata - zawiera wiele błonnika wspomagającego odchudzanie. Łagodzi objawy cukrzycy, oczyszcza i odświeża organizm.

Pietruszka zielona - w jej skład wchodzą minerały, kwas pantotenowy, kwas foliowy (bardzo ważny dla kobiet w ciąży), witamina C. Osoby mające kłopoty z niemiłym oddechem mogą żuć zieloną pietruszkę, łagodzi objawy nieświeżego oddechu.

Kolejny nieodłączny element diety to owoce. Zawierają bogactwo witamin, składników mineralnych, węglowodanów oraz błonnika. Surowe owoce mają w stosunku do wagi najwyższą naturalną zawartość błonnika, a także najwyższą wartość odżywczą. Należy je spożywać głównie na surowo, są wtedy nie tylko najsmaczniejsze, ale również dzięki zawartości glukozy i fruktozy - stanowią idealne źródło energii. Każdy owoc, oprócz uniwersalnych korzyść, ma również dodatkowe walory.

Ananas - miąższ ananasów zawiera około 10-15% węglowodanów (połowę stanowi sacharoza, resztę - glukoza i fruktoza). Po wysuszeniu, ilość węglowodanów wynosi 70%. W świeżym ananasie znajduje się 12- 40 mg/100 g witaminy C. Zawiera także witaminę A, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz bromelinę - enzym rozkładający białko (ułatwia trawienie pokarmu). Świeże owoce i sok ananasowy mają znaczenie lecznicze przy niestrawnościach i słabym wydzielaniu soków trawiennych. Korzystnie też działają na nerki, naczynia wieńcowe i serce. Pomocne także może być spożywanie ananasa przez osoby ze schorzeniami wątroby.

Grejpfrut - Owoc zawiera 7% węglowodanów, 1% kwasu cytrynowego, witaminy z grupy B oraz witaminę C. W miąższu występują karoteny (głównie - likopen), a także gorzki związek - naryngina. Związek ten jest odpowiedzialny za gorzki smak owocu, ale także za jego działanie lekko przeczyszczające, wspomagające przemianę materii.

Melon - owoc należący do rodziny dyniowatych, jest bardzo smacznym źródłem wielu cennych składników żywieniowych, między innymi potasu, beta karotenu i witaminy C. Dzięki tym składnikom melon działa moczopędnie, reguluje ciśnienie krwi, wzmacnia serce i reguluje trawienie. Oprócz tego doskonale gasi pragnienie, zawiera przeciwutleniacze, a przy okazji nieco obniża za wysokie stężenie cholesterolu.

Spożywanie pięciu porcji owoców i warzyw w ciągu dnia jest jak najbardziej wskazane. Jednak dobra dieta to taka, która będzie dostarczać naszemu organizmowi wszystkiego co jest nam potrzebne dla prawidłowego funkcjonowania. Dlatego nie możemy ograniczać się wyłącznie do dwóch jej elementów. Nasz organizm potrzebuje energii, a jego źródłem są tłuszcze obecne w mięsie, rybach. Spożywanie ich trzy razy w tygodniu w zupełności wystarczy, aby pokryć zapotrzebowanie na żelazo i białko. Zaleca się przyrządzanie chudych mięs, takich jak mięso z kurczaka czy indyka, a produkty z białej mąki czy oczyszczony ryż, zastąpić produktami pełno zbożowymi, jak np. gryka czy proso. Również regularne spożywanie ryb, przynajmniej raz w tygodniu, jest szczególnie polecane ze względu na zawarte w nich wysokowartościowe białka, wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe (Omega 3) oraz witaminy D oraz B12. Poza tym ryby morskie zawierają cenny dla zdrowia jod. Oprócz tego, dietę należy uzupełniać dużą ilością płynów. Codzienna dawka to co najmniej 2 litry płynów. Woda mineralna niegazowana świetnie oczyści nasz organizm, a soki owocowe zaopatrzą go w składniki mineralne i witaminy. Nieoceniona dla nas jest zielona herbata. Usuwa zmęczenie, ułatwia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn.

No nic koniec na dzis.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz